Cursus Linux Basis

In deze cursus voor beginners leert u wat Linux is, hoe u omgaat met het Bureaublad en alle bijbehorende gereedschappen. U leert omgaan met de belangrijkste programma’s, zoals web-browsers, Mail en Office. Ook leert u het systeem te onderhouden, nieuwe software en updates installeren..
De cursus wordt deels in theorie gegeven, en deels in de vorm van een workshop. Neem dus uw laptop mee. HLinux Cursuseeft u geen laptop, dan stellen wij tijdens de cursus een Linux desktop op onze Pc’s beschikbaar.

Tijdens de cursus werken wij met de Linux Mint MATE desktop. Wilt u uw computer helemaal geschikt laten maken voor de cursus, dan kunnen wij u op de maandelijkse Linux Inloop helpen. Kijk hiervoor in de Agenda

Van de cursist wordt verwacht dat hij beschikt over de nodige basisvaardigheden van computers, zoals een e-mail versturen en bestanden kunnen terugvinden. Als u met een Windows-computer kunt omgaan maar nog nooit Linux  heeft gezien, is dat voldoende kennis. Ook moet de cursist over een Linux systeem (bij voorkeur op een laptop) beschikken.

Het voorlopige programma van deze cursus (onder voorbehoud van wijzigingen):

 1. GNU/Linix, Open Source, geschiedenis en filosofie. Verschillende distro’s
 2. Kennismaking met de desktop, inloggen, muis, menu. Aanpassen van de Desktop (kleuren, background). Met de file browser bestanden bewerken. Met een teksteditor werken
 3. Desktop tools, editor, calculator, CD branden, foto’s, audio en video’s afspelen
 4. Filesysteem, hardware, interne en externe schijven, (un)-mounten. Printer installeren
 5. Kennismaking met Office, Gimp, PDF view, Thunderbird. Nieuwe software installeren
 6. Aanmaken gebruikersaccounts, rechten, wachtwoorden. Mail configureren. Software updates
 7. Netwerk en -instellingen, internet en Web. Werking van Firefox.
 8. Installeren van een Linux distro op een computer. Beveiliging en veilig werken
 9. Inhalen onbehandelde onderwerpen, vragen

Een sessie bestaat uit een uur theorie, een korte koffiepauze en een uur workshop (indien het programma zich ervoor leent).

U dient over een Linux systeem te beschikken, zodat u na de cursus kunt oefenen met de opgedane kennis. In de cursuszaal zijn computers beschikbaar waar Linux op draait, en deze  kunnen vrijelijk gebruikt worden tijdens de cursus. De aanbevolen versie van Linux is Linux Mint MATE 18.1 Serena. Tijdens de Linux Inloop kunnen we u helpen met het installeren daarvan op uw computer.

Materiaal
Voor deze cursus is het aan te raden uw eigen laptop meenemen. U kunt ook gebruik maken van een van de computers in het leslokaal.

Kosten:  €54
Stadspas €45
LessenL 9

 

 

Om een cursus te kunnen volgen heeft u een lidmaatschap nodig van € 10,- per half jaar. Hiervoor kunt u komen oefenen zoveel u wilt van ma/za van 12.00-17.00 uur. Er is altijd een vrijwilliger aanwezig om u te helpen. Als u langer hulp nodig heeft, kunt u privéles volgen. Dat kost € 6,- per uur.

Inschrijven | Contact


Linux Mint cursus beginnersubuntu cursus beginners

Vervolg cursussen

Na deze cursus kun je verder gaan met de cursussen:

 • Hardware & Software
 • Linux Vervolg